ÜDÜLÉS

Üdülési szabályzat, 2024-ben érvényes térítési díjak
Gyopárosfürdői beutaltak figyelem!
1. Június 01-én minden beltéri és kültéri medence működni fog! Befejeződik a tető felújítása!
2. Mindenki gondolja át, hogy a fürdőbelépőket mikor akarja igénybe venni kedd-szerda-csütörtök vagy péntek-szombat-vasárnap? A napi felvételre nincs lehetőség.
Kovács József Üdülési felelős

03. 26.

Miért kötelező több országban maszkban utcára lépni, miközben nálunk lebeszélik az egészségeseket, hogy hordják?
A magyar egészségügyi hatóságok jelenlegi álláspontja az, hogy „maszkot egészséges ember ne hordjon!" az országos tisztifőorvos, Müller Cecília szerint az egészséges embereknek nincs szükségük arra, hogy maszkot viseljenek.
Forrás: 444.hu

A járványközpontot is elérte a vírusfertőzés
Szerdán az egyik közvetlen férfi munkatársát is hazaküldték a hivatalból. Ám úgy tudjuk a többieket, akikkel szintén együtt dolgoztak,
nem tájékoztatták. Aki mégis tudomást szerzett a helyzetről, attól meg azt kérték, ne beszéljen róla
https://nepszava.hu/3072255_a-jarvanykozpontot-is-elerte-a-virusfertozes


Milliárdos ingatlanbizniszt ütöttek nyélbe a koronavírus árnyékában Budapesten
A Lánchíd Palotát hamarosan az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bank veheti meg majdnem 9 milliárd forintért,

amihez az Orbán-kormány is bőkezűen hozzájárul több mint hárommilliárd forint közpénzzel.

https://24.hu/belfold/2020/02/04/lanchid-palota-eximbank-nobilis-kristof-dob-68-zrt-elovasarlasi-jog/

 

Teljesen átírnák a munkaügyi szabályokat a munkaadók – A szakszervezetek szerint újabb rabszolgatörvény készül

Külön egyezség nélkül fel lehessen függeszteni a csoportos létszámleépítésre vonatkozó szabályokat – többek között ezt javasolják a munkaadók. A szakszervezetek kiakadtak.
https://nepszava.hu/3072253_teljesen-atirnak-a-munkaugyi-szabalyokat-a-munkaadok--a-szakszervezetek-szerint-ujabb-rabszolgatorveny-keszul

Több mint 23 ezer forinttal nőhet a minimálbér nettója átmenetileg a bajba jutott szektorokban
A kormány gazdaságvédelmi intézkedésekkel próbálja megóvni a munkahelyeket a koronavírus-járvány által leginkább sújtott szektorokban, például a vendéglátásban és a turizmusban. Sok munkaadó a bérek csökkentésével is reagálhat a kialakult helyzetre, példákkal mutatjuk, hogy egyes esetekben mennyit spórol a munkaadó, és mi maradhat a munkavállalónak. Az szinte biztos: az esetek meghatározó  többségében az intézkedés inkább fizetéscsökkenést kompenzál majd, semmint jövedelem-növekményt jelent a munkavállalóknak.
https://24.hu/fn/gazdasag/2020/03/25/koronavirus-jarulekmentesseg-netto-ber-no/

1,2 millió magyar sorsa a tét: a koronavírus-járvány miatt ugrik a fizetésük?

Az éppen tomboló koronavírus-járvány egyelőre még felmérhetetlen károkat okozott és fog még okozni a gazdaságoknak: egy biztos, sok hazai cég nem fogja túlélni, több száz ezer ember veszíti el a munkáját, hiszen bevétel híján egyszerűen nincs miből bért fizetni nekik. Ennek ellenére vannak olyan vezetők, akik magánvagyonukat is beáldozva akár mindenáron megtartják az alkalmazottaikat. Ameddig bírják.
https://www.penzcentrum.hu/karrier/1-2-millio-magyar-sorsa-a-tet-a-koronavirus-jarvany-miatt-ugrik-a-fizetesuk.1091144.html?r=melleklet

 

A fejlett világ legszűkmarkúbb ellátása vár a sok százezer magyar munkanélkülire
A munkájukat elvesztők pedig nem sok jóra számíthatnak. Ma Magyarországon a korábbi bruttó bér 60 százalékát kapja, akinek felmondanak, de ennek maximuma a minimálbér, ami jelenleg 161 ezer forint. Ez azt jelenti, hogy a bruttó 368 ezer forintos átlagfizetés is messze kimeríti ezt a maximumot, így csak a korábbi bér 44 százalékát kapja egy átlagbért kereső. Nem csak az alacsony összeggel van baj. Talán még nagyobb probléma, hogy csak három hónapig jár az álláskeresési járadék, ami példátlanul rövid időtáv a fejlett világban. Fél évnél rövidebb ideig Magyarországon kívül csak Csehországban (öt hónap, de 50 év felett nyolc, 55 év felett 11 hónap) fizetik ezt a juttatást.
https://g7.hu/kozelet/20200325/a-fejlett-vilag-legszukmarkubb-ellatasa-var-a-sok-szazezer-magyar-munkanelkulire/
https://24.hu/fn/gazdasag/2020/03/25/koronavirus-g7-gazdasag-munkanelkuliseg-foglalkoztatas-adatok-recesszio/

 

Eljött a digitális oktatás nagy pillanata
Amióta az iskola az internetre költözött, óriási pedagógiai pezsgés kezdődött, korábban ismeretlen alkalmazások nevei költöztek be a háztartásokba, mindenki ismerkedik az oktatás új formáival. A digitális iskolai munkarend a tanév végéig is kitarthat, és az első lelkesedés után jönnek a nehezebb hétköznapok. A digitális oktatással évtizede foglalkozó Tanárblog szerzői azt járják körbe, mit és hogyan érdemes tennie diáknak, tanárnak és szülőnek – és hogy ne csináljuk a digitális átállást.
https://index.hu/techtud/2020/03/25/epul_a_digitalis_pedagogiai_babel_tornya/

 

Ki lehet képes Magyarországon megfelelő szájmaszkot gyártani?
Orbán Viktor miniszterelnök a legutóbbi járványügyi intézkedések ismertetésekor vázolta a hazai szájmaszkhelyzetet. Körképünkben azt néztük meg, hogy milyen a jó maszk, ki gyárt ma itthon maszkokat, és kire lehet adott esetben számítani a hazai cégek közül.
https://index.hu/gazdasag/2020/03/24/ki_lehet_kepes_magyarorszagon_megfelelo_szajmaszkot_gyartani/

 

A számok azt mutatják, hogy továbbra is jócskán alulbecsüljük a fertőzéses esetek számát Magyarországon
Mostani cikkünk három megállapítást tesz:továbbra is nagyon alacsony az igazolt esetszám a halálozások számához képest; továbbra is nagyon alacsony az összesen elvégzett tesztek száma;ezek alapján azt feltételezzük, hogy más országokhoz képest továbbra is alábecsüljük a koronavírus elterjedtségét Magyarországon.

https://qubit.hu/2020/03/25/a-szamok-azt-mutatjak-hogy-tovabbra-is-jocskan-alulbecsuljuk-a-fertozeses-esetek-szamat-magyarorszagon


Duplájára drágult a krumpli és a répa, nőtt a tojás és a paprika ára
https://168ora.hu/itthon/megduplazodott-a-tartosan-elallo-zoldsegek-ara-a-piacon-183389

https://mfor.hu/cikkek/makro/itt-vannak-a-friss-adatok-durva-dragulas-volt-a-piacokon-mult-heten.html

 

Tömegek jelezték, hogy folytatnák a törlesztést
Egy hét alatt több ezer ügyfél jelezte már a bankoknál, hogy a moratórium ellenére - tartva a meg nem fizetett összeg feltőkésítésétől - az eredeti rend szerint fizetné a törlesztőrészleteit. A március 25-től hatályos jogszabály szerint azonban ettől nem kell tartaniuk, ez idő alatt nem számíthatnak fel kamatos kamatot a bankok.
https://infostart.hu/gazdasag/2020/03/25/tomegek-jeleztek-hogy-folytatnak-a-torlesztest
https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/koronavirus-magyarorszag-torlesztesi-moratorium-bank-hitel-tomegek-akarnak-fizetni.702876.html