47. innen-onnan vasárnap

A kormány így akarja: a bíróknak követniük kell a Kúria jogértelmezését, nincs mese

A bíróságok kötelesek lesznek a Kúria jogértelmezését követni az Igazságügyi Minisztérium törvényjavaslata értelmében, ugyanakkor ez nem sérti az ítélkező bírók, vagy az eljáró tanácsok személyes függetlenségét – mondta az igazságügy-miniszter a magyar ügyvédek napján tartott ünnepségen. Varga Judit hozzátette: „Az egyes törvényeknek az egyfokú járási hivatali eljárások megteremtésével összefüggő módosításáról” szóló törvényjavaslat ennek érdekében teszi lehetővé az eltérést a Kúria jogértelmezésétől, ha az az ügy körülményei vagy az alaptörvénnyel való összhang érdekében szükséges.

Forrás: 24.hu

Időskori demencia: előre tudhatjuk, kit fog érinteni?

Az időskori demencia előrejelzését könnyíthetik meg magyar kutatók eredményei!

https://www.egeszsegkalauz.hu/betegsegek/idoskor/idoskori-demencia-elore-tudhatjuk-kit-fog-erinteni/vt655tr

 

Az iskola elvesztette a versenyt

Minden szempontból kudarcot vallott a pedagógus-életpályamodell, a béremelés mára teljesen elinflálódott, ezért a pálya presztízse sem nőtt, a minősítési rendszer pedig éppen a minőségi munkát nem értékeli. A rossz tanár nálunk pont ugyanannyit keres, mint a jó. Az iskola elvesztette a versenyt, ami a jó képességű, művelt, nyelveket beszélő szakemberekért folyik – véli Polónyi István oktatáskutató.

https://nepszava.hu/3057988_az-iskola-elvesztette-a-versenyt

 

Egyre több magyar futna el a munkahelyéről önszántából: mi lesz ebből?

Ősz folyamán is magasan állt a hazai munkavállalók állásuk iránt érzett bizalma, túlnyomó többségük szerint még sokáig fennmarad a munkahelyük, valamint a pozíciójuk, amelyben dolgoznak. Megugrott ugyanakkor azok aránya, akik önszántukból váltanának új munkát. Az egy évvel korábban mért adatokhoz képest több fontos részmutató is stabilitásról árulkodik - derült ki egy friss kutatásból.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/egyre-tobb-magyar-futna-el-a-munkahelyerol-onszantabol-mi-lesz-ebbol.1085489.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

 

Mekkora a különbség a magyar nyugdíjak között?

A Bács-Kiskun megyében élő nyugdíjasok kapják a legkevesebbet, a budapestiek pedig a legtöbbet. A több mint 2 millió nyugdíjas több mint fele pedig 100-179 ezer forinthoz jut havonta.

Magyarországon minden ötödik ember nyugdíjas, azaz több mint 2 millióan vannak. Az idén pedig kevesebb nyugdíjas kap nagyon keveset - többek között ez derül ki a KSH legfrissebb - idén januári adatokon alapuló - összefoglalójából, amely szerint jelentősek az eltérések a nyugdíjakban.
https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/nyugdij-kulonbseg-atlag-hivatalos-adat.695632.html

 

Mutatunk egy nyelvet, amit világszerte mindenki ugyanúgy beszél
Bármerre is járunk a világban, minden kultúrának megvannak a saját dalai. Dallamok a szerelemről, a háborúról és a táncról, énekek az altatáshoz vagy az ünnepekhez. Egy, a Science tudományos lapban publikált tanulmány most rámutatott arra is, hogy ez a zene nem csupán mindenütt jelen van, hanem világszerte ugyanazokat a mintákat találhatjuk meg a hasonló típusú zenékben. Így lesz a zene szó szerint univerzális.

https://www.origo.hu/tudomany/20191123-a-zene-univerzalis-nyelv-amit-mindannyian-megertunk.html?utm_source=hirkereso