09. 24.

Meglepetés jöhet a választások után - machinál a kormány

Egyelőre sínen van a költségvetés, de feltűnően lelassultak az uniós kifizetések az elmúlt évhez képest. Ezt vagy bepótolja a kormány az év hátra lévő részében, vagy nem.

Forrás: napi.hu

A hiányszakmáknál módosulhat a nyelvvizsgaszabály

Még mindig lehetnek változások a jövő év egyetemi felvételi szabályokban. Parragh László, az iparkamara elnöke nem lepődne meg, ha bizonyos hiányszakmák esetén a kormány eltekintene a kötelező nyelvvizsgától.

https://mfor.hu/cikkek/makro/kotelezo-nyelvvizsga-.html?fbclid=IwAR3laRNSkidyoycogmiMid71Ruv_korJvhJL1VVNN1uc_JdPXUM5EvcPf_w

 

Elmaradt túlórapénz, alacsony fizetés: Sztrájkra készülnek a tanárok

Tüntetésekre, és sztrájkra készülnek a pedagógusok, ha a kormány november 22-ig nem teljesíti a követeléseiket. A Pedagógusok Szakszervezete ötpontos követelést írt, amelyben hangsúlyozták, hogy mindenképpen béremelést akarnak. Ezt szeretné elérni a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete is, ők október 10-én sztrájkolnak majd.

http://www.atv.hu/belfold/20190923-elmaradt-tulorapenz-alacsony-fizetes-sztrajkra-keszulnek-a-tanarok/hirkereso

 

Egyetlen napjuk lesz a BKV-dolgozóinak, hogy elfogadják a cég ajánlatát, ha pénzt akarnak

Bértárgyalásokat kezdeményez a Budapesti Közlekedési Vállalatnál az Egységes Közlekedési Szakszervezet. A munkavállalók a "kánikulai pénz" kifizetését is várják.

https://infostart.hu/belfold/2019/09/23/egyetlen-napjuk-lesz-a-bkv-dolgozoinak-hogy-elfogadjak-a-ceg-ajanlatat-ha-penzt-akarnak

 

Kúria: módosítani kellene a munka törvénykönyvét

Felvetette a munka törvénykönyve (Mt.) módosításának szükségességét a Kúria joggyakorlat-elemző csoportja a munkavállalókat érintő versenytilalmi és tanulmányi szerződések vizsgálata után – hangzott el a munkacsoport összefoglaló jelentéséről tartott háttérbeszélgetésen.

https://adozona.hu/munkajog/Kuria_modositani_kellene_a_munka_torvenykon_PHELFN#rss

 

Özönlenek a külföldi munkavállalók Magyarországra

Minden esély megvan arra, hogy idén a tavalyinál is több külföldi állampolgár kér tartózkodási engedélyt munkavállalási céllal. Az eddigi adatok alapján akár 22 százalékkal, vagyis 15 ezer fővel is többen érkezhetnek Magyarországra.

https://privatbankar.hu/makro/ozonlenek-a-kulfoldi-munkavallalok-magyarorszagra-328494

 

Önkormányzati választás: 63-szor 42 centiméteres lesz a legnagyobb szavazólap

25-millió szavazólapot kell kinyomtatni az októberi önkormányzati választásra. A munka már el is kezdődött, összesen 400 tonna papírt dolgoznak fel a kőbányai nyomdában. A jelöltek száma várhatóan rekordot dönt, és hamarosan elkészül a Magyarországon valaha kinyomtatott legnagyobb szavazólap is.

http://www.atv.hu/belfold/20190923-onkormanyzati-valasztas-63-szor-42-centimeteres-lesz-a-legnagyobb-szavazolap/hirkereso

 

Greta Thunberg: Az üres szavaikkal ellopták az álmaimat és a gyerekkoromat!

Eddig 66 ország, tíz régió, 102 város és 93 konzorcium vállalta, hogy 2050-ig klímasemleges lesz – utalt a konkrét ígéretek listájára Antonio Guterres ENSZ-főtitkár, aki hétfőn New Yorkban megnyitotta az ENSZ-klímacsúcsát, ahol felszólalt Greta Thunberg klímaaktivista is.

https://hvg.hu/vilag/20190923_ensz_klimacsucs_antonio_guterres_greta_thunberg?s=hk

 

Alig találtak rá, máris kihalhat egy új méhfaj

Ausztrál kutatók az utóbbi években 9 új, a Fidzsi-szigeteken őshonos méhfajt azonosítottak – adták hírül nemrégiben a Zootaxa című folyóiratban. Csakhogy a méhekből évről évre egyre kevesebbet találnak, a Homalictus családhoz tartozó magashegyi méhfajok egyikét el is nevezték Homalictus terminalisnak, jelezve, hogy a faj potenciálisan a végnapjait éli. James Dorey, a Flinders Egyetem doktorandusza elismeri, hogy a névadást a kutatók elsősorban figyelemfelkeltésnek szánták.

https://qubit.hu/2019/09/24/alig-talaltak-ra-maris-kihalhat-egy-uj-mehfaj