09. 23.

Egyre csak romlik a bizalom: hová tart így a magyar gazdaság?

Szeptemberben a GKI konjunktúraindexe két és fél éve nem látott szintre esett, ezen belül az üzleti várakozások három éves mélypontjukra zuhantak, a fogyasztói várakozások viszont kissé javultak, utoljára 2002 nyarán voltak ennél kedvezőbbek.

Forrás: Pénzcentrum 

Ügyintézés: minőség vagy túlélés - Panaszáradat az igazgatási dolgozóktól

Egy év alatt nagyjából tízezerrel csökkent a kormányzati igazgatásban dolgozók létszáma, de a maradók is rosszul jártak.

https://nepszava.hu/3050988_ugyintezes-minoseg-vagy-tuleles-panaszaradat-az-igazgatasi-dolgozoktol

 

Bruttó 1,3-2,7 milliót keresnek az állami egyetemek rektorai

Bruttó 1,3 millió és 2,7 millió forint között keresnek havonta az állami felsőoktatási intézmények rektorai, a kancellárok havi keresete pedig 1,1 és 2,6 millió között mozog – ismerteti a Magyar Nemzet a hétfői lapszámában az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól (ITM) kapott béradatok alapján.

https://hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2019/09/23/brutto-13-27-milliot-keresnek-az-allami-egyetemek-rektorai?source=hirkereso

 

Bérház-einstand: visszavenné a bérlakásokat az Orbán-kormány

Ahogy az MTA kutatóhálózatát erőből, egy jogszabálymódosítással vonta el az Orbán-kormány, úgy most egyetlen törvény megváltoztatásával vissza lehetne venni az állami bérlakásokat – tudta meg a hvg.hu. A Miniszterelnökség már dolgozik az erről szóló tervezeten, amivel kifejezetten a világörökségi területen fekvő, illetve a műemléki épületekben lévő bérlakásokból tehetnék ki a bérlőket, vagyis többek közt a Budai Vár és az Andrássy út patinás épületeire utaznak. Ezeket bérház helyett szívesebben látnák kormányzati épületként, de kereskedelmi-turisztikai célra is használhatnák a frekventált helyen lévő ingatlanokat. Az a régi, „szerzett” jog is változna, hogy a bérlőknek cserelakás jár, e helyett csak pénzbeli megváltást kapnának, ebből kellene ezentúl megoldani a lakhatásukat.

https://hvg.hu/itthon/20190923_Patinas_ingatlanok_einstandja_visszavenne_a_berlakasokat_az_Orbankormany?s=hk

 

Idősotthon helyett okosotthon

A technika segítheti, de nem váltja ki a személyes gondoskodást, a szociális szakma szerint az idősgondozás egész ellátórendszerét kellene újragondolni.

https://nepszava.hu/3050974_idosotthon-helyett-okosotthon

 

Magyar sajátosság a rendszerszintű korrupció

A közpénzek elcsalása, irányított elosztása mindenütt deviáns cselekedetnek minősül. Nálunk viszont ideológiát is teremtenek hozzá: a "nemzeti burzsoázia" kialakítását - hívta fel a figyelmet Nagy Zoltán a Transparency International Magyarország kuratóriumi elnöke, a versenyhivatal volt vezetője.

https://nepszava.hu/3051004_magyar-sajatossag-a-rendszerszintu-korrupcio

 

Lassan, de 1000-szer biztosabban ölnek egyes e-cigaretták a hagyományosnál

Nagy mennyiségű rákkeltő anyagot tartalmaznak egyes aromás elektromos cigaretták egy új amerikai kutatás szerint.

https://hvg.hu/tudomany/20190921_izesitett_aromas_elektromos_cigarettak_pulegon_rakkelto#rss