09. 18.

A sor végén kullogunk – Újratárgyalnák a minimálbért

A tavalyi két éves megállapodás ellenére újranyitná a tárgyalásokat a minimálbérről a szakszervezeti szövetség. Mielőtt még végleg leszakadunk Európától.

Forrás: Népszava

Lassuló béremelés az állami cégeknél: sokba kerülhet

Ha nem jön változás, újra lemarad az állami cégek bérszínvonala a versenyszféra mögött - derül ki a Policy Agenda (PA) friss elemzéséből.

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/policy-agenda-beremeles-allami-ceg-munka-allas-fizetes.691690.html?fbclid=IwAR1ZduOtrrNsF84QHe3fss-6pT36Gb5P6O6bIUFwZQAa3ARReSNi5zaJ3cQ

 

Szakszervezeti tag az állományban

A szakszervezetek az önkéntes tagság elve mentén működnek, azaz minden munkavállaló jogosult eldönteni, hogy szeretne-e szakszervezet tagjává válni, avagy sem. A munkavállalók e jogát a munkáltató köteles tiszteletben tartani, szakszervezetbe történő belépésre vagy az abból való kilépésre egy foglalkoztatottat sem szabad kényszeríteni, a munkaviszony létrejöttét, illetve egyes juttatások kifizetését nem lehet szakszervezeti tagságtól vagy az attól való távolmaradástól függővé tenni [a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) 271. § (2)-(4) bekezdések]. Hiába érthető érdeke tehát a munkáltatónak, hogy munkavállalói alacsonyabb, illetve magasabb létszámban legyenek tagjai egy adott szakszervezetnek, a munkáltatónak nincsenek olyan eszközök a kezében, melyekkel a munkavállalók csatlakozási, illetve kilépési szándékát döntően befolyásolhatná.

https://magyargazdasag.com/szakszervezeti-tag-az-allomanyban/

 

A létszámhiány megszüntetését, béremelést követel a VDSzSz a vasutasoknak

A VDSzSz Szolidaritás a súlyos létszámhiány felszámolását, jelentős mértékű anyagi elismerést és normális munkakörülményeket követel a vasutasok számára - írják sajtóközleményükben.

https://www.hrportal.hu/c/a-letszamhiany-megszunteteset--beremelest-kovetel-a-vdszsz-a-vasutasoknak-20190917.html

 

Lesz, aki 168 ezres nyugdíjkorrekciót kap, másoknak 2400 forint sem jut

Hetvenszeres különbség is lehet a visszamenőleges nyugdíj-korrekció értékében, kilenc ember örülhet a maximális összegnek.

 https://nepszava.hu/3050526_lesz-aki-168-ezres-nyugdijkorrekciot-kap-masoknak-2400-forint-sem-jut

 

Több mint 4500 emberre lenne szükség az oktatásban

2019 második negyedévében ennyi üres állás volt az oktatásban.

https://magyarnarancs.hu/belpol/tobb-mint-4500-ember-kellene-az-oktatasba-123018?fbclid=IwAR2KIh_7D0T1HBGJLZR4Bv6FEPVTRokzuLwwtsN0RPYWr6YCCXtYSslW30s

 

Felújítanád a házad, lakásod? Kezdj el szakit keresni, egy év is lehet a várólista

A felújítások, építkezések és a nagyobb beruházások minden esetben hatalmas körültekintést igényelnek. Az első és talán a legalapvetőbb feladat, hogy a megfelelő vállalkozót vagy céget megtaláljuk a szükséges munkákhoz. Ez manapság nem egyszerű, hiszen, ahogy szinte minden nap hallhatjuk, hatalmas hiány van a szakemberekből. Az építőiparban pedig ez a probléma talán még égetőbb. Tehát fontos, hogy jó előre tervezzünk, ugyanis a legtöbb vállalkozó vagy nagyobb cég a következő egy évre valószínűleg már nem tud munkát vállalni. A HelloVidék utánajárt, hogy mi lehet ennek az oka.

https://www.hellovidek.hu/gazdasag/2019/09/18/felujitanad-a-hazad-lakasod-kezdj-el-szakit-keresni-egy-ev-is-lehet-a-varolista

 

Ezért hozza a gólya a csecsemőket: érdekes a klasszikus mese eredete

A fehér gólya legendája visszanyúlik egészen az antik görög mitológia koráig.

https://femina.hu/ezo/golya-hozza-a-gyereket/

 

A Corvinus Egyetemen kiszámolták, hogy zöldebb megoldás csomagautomatát használni, mint házhoz szállítást kérni

Az egy küldeményre jutó szén-dioxid-kibocsátás a csomagautomatás kézbesítés esetében a legalacsonyabb (0,42 kg CO2e/csomag), míg a házhoz történő csomagkézbesítés átlagosan a legmegterhelőbb a környezetre (0.823 kg CO2e/csomag) - derül ki a budapesti Corvinus Egyetem Világgazdaságtan Intézetének júliusi tanulmányából, ami a hazai csomagküldő megoldások károsanyag-kibocsátását vetette össze (a CO2e, angolul equivalent carbon dioxide, értéke azt mutatja, hogy mennyivel járul hozzá a globális felmelegedéshez az adott üvegházhatású gáz).

https://qubit.hu/2019/09/17/a-corvinus-egyetemen-kiszamoltak-hogy-zoldebb-megoldas-csomagautomatat-hasznalni-mint-hazhoz-szallitast-kerni