ÜDÜLÉS

Üdülési szabályzat, 2024-ben érvényes térítési díjak
Gyopárosfürdői beutaltak figyelem!
1. Június 01-én minden beltéri és kültéri medence működni fog! Befejeződik a tető felújítása!
2. Mindenki gondolja át, hogy a fürdőbelépőket mikor akarja igénybe venni kedd-szerda-csütörtök vagy péntek-szombat-vasárnap? A napi felvételre nincs lehetőség.
Kovács József Üdülési felelős

12. 07.

Célba érhetett a Hős utcában elhelyezett ápolók jajkiáltása

Forrás: Index

Újabb határhoz érkezett a várólistán lévő betegek száma
Jelenleg 50 360 beteg vár valamilyen műtéti beavatkozásra Magyarországon a kórházakban, nyáron még csak 35 ezren voltak, de a pandémia negyedik hulláma tovább rontott a helyzeten.
https://infostart.hu/belfold/2021/12/06/ujabb-hatarhoz-erkezett-a-varolistan-levo-betegek-szama

 

A daganatos betegségek kezelése is megsínylette a koronavírust

Százmillió szűrővizsgálat maradt el és a páciensek felének késett a kezelése a pandémia miatt 17 európai országban. Sok lehet a felderítetlen rákbetegség - európai adatok néhány ország példájával.

https://infostart.hu/tudomany/2021/12/05/a-daganatos-betegsegek-kezelese-is-megsinylette-a-koronavirust

 

Hiába akarta titkolni a kormány, ki kell adnia az egészségügy átalakításáról szóló tanulmányt
Tíz évre ugyan titkosították a dokumentumokat, ám a bíróság keresztbe tett ennek. Még augusztus hetedikén készült el az a tanulmány, mely a magyar egészségügy lehetséges átalakítását taglalja. Nem sokkal később kiderült hogy az anyagot tíz évre titkosították. A BCG korábban már részt vett a szlovák kórházreform szakmai előkészítésében. A belügyi tárca bruttó 352 millió forintot fizetett a nemzetközi tanácsadó cégnek.
http://www.nepszava.hu/3139970_hiaba-akarta-titkolni-a-kormany-ki-kell-adnia-az-egeszsegugy-atalakitasarol-szolo-tanulmanyt

 

Harcba szállnak az önkormányzatok
Alkotmánybírósági beadvány, helyi népszavazás, építési szabályzat módosítás, közigazgatási per – a helyhatóságok egy része küzd a kiemelt beruházások ellen. Csak a fővárosban másfél száz ilyen projekt indult eddig.
http://www.nepszava.hu/3139913_harcba-szallnak-az-onkormanyzatok

 

Ferenc József forog a sírjában
153 év után megszünteti a kormány a Magyar Állami Földtani Intézetet, a bányászat pedig önálló hatósági felügyelet nélkül maradt. Az ország első számú bányászát – aki a tradíciók szerint a Bányászati Hivatal mindenkori vezetője – Bíró Marcellnek hívják. Bíróról azt érdemes tudni, hogy 1978-ban született, jogász, a Pázmányon végzett, dolgozott az egykori egészségügyi tárcánál, a Főgáznál, az Országgyűlési Hivatalban, az igazságügyi tárcánál, 2015-től pedig a Miniszterelnöki Kabinetirodán Orbán egyik jobbkezeként szolgált – vagyis tényleg minden a bányafelügyelet élére determinálja. Márpedig oda került, és elvben ott is marad: a miniszterelnök október elsejei hatállyal kinevezte őt a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) élére – havi 4,5 milliós fizetéssel, kilenc évre, gyakorlatilag leválthatatlanul –, ezzel egyúttal egy újabb szektort kivonva a következő, meg az azutáni kormány hatósugara alól.
http://www.nepszava.hu/3139801_ferenc-jozsef-forog-a-sirjaban

 

Jön a belépőjegy a budapesti Szent István Bazilikába

Jövő tavasszal Budapest emblematikus nevezetessége is bevezeti a kötelező adomány helyett a belépőjegy-rendszert. A felnőtt egyéni belépő 1200, a 15 főn felüli csoportoknál 900 forint lesz, ezenkívül terveznek kombinált jegyeket is a kincstárral és a kilátóval – írja a Turizmus Online a Magyar Idegenvezetők Egyesületének fórumán elhangzottak alapján. Az egyesület azt az információt kapta, ha egy idegenvezető 15 fő alatti csoportot vagy egyéni vendégeket kísér, szintén kell majd belépőt fizetnie.

https://infostart.hu/belfold/2021/12/06/jon-a-belepojegy-a-budapesti-szent-istvan-bazilikaba

https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/szent-istvan-bazilika-idegenvezeto.741620.html


Hogyan lehet tartani a lelket a kórházi dolgozókban?
Jó példák a Bethesda Gyermekkórház életéből Embert próbáló időket él mostanában az egészségügy. Orvosok, ápolók és más kórházi alkalmazottak erejükön felül dolgoznak, a fáradtság,
a kilátástalanság miatt sokan kiégés közeli állapotba kerülnek. Egy kórház vezetőségének arra is figyelnie kell, hogyan tudja tartani bennük a lelket, a motiváció és a köszönet minden formája sokat jelent. A Bethesda Gyermekkórház mindennapjaiban sokat tesznek azért, hogy a dolgozók reggelente megújult erővel álljanak munkába.
https://eletforma.hu/pelda-kep/hogyan-lehet-tartani-a-lelket-a-korhazi-dolgozokban/

 

Nagy változás lép életbe a patikákban 2022. január 1-től: erről minden betegnek tudnia kell
November 30-án fogadta el a parlament azt a törvénymódosítást, amely alapján 2022. január 1-től gyakorlatilag megszűnik a gyógyszerek csomagküldése. A módosítás értelmében már nem csak a vényköteles termékek, hanem bármely gyógyszer házhoz szállítását csak patikai szakdolgozók végezhetik. Ezeket korábban interneten keresztül rendelhették a betegek és csomagküldők segítségével szállították ki azokat a patikák. Ez a változás egyaránt hátrányosan érinti a betegeket és a gyógyszertárakat is.
https://www.penzcentrum.hu/egeszseg/20211206/nagy-valtozas-lep-eletbe-a-patikakban-2022-januar-1-tol-errol-minden-betegnek-tudnia-kell-1119984

 

Egyelőre az oltóorvos, és nem Gulyás Gergely utasítása dönti el, hogy ki kaphat Szputnyikra Janssent harmadik oltásnak

„Az olthatóságról és a vakcina típusáról minden esetben az oltóorvos dönt" - válaszolta megkeresésünkre a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Azért fordultunk az NNK-hoz, mert Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón a maga részéről eldöntött egy szakmai vitát, amikor azt közölte: megkéri György István államtitkárt, az oltási munkacsoport vezetőjét, hogy ha valaki Janssent kér Szputnyikra, akkor feltétlenül adják be.
https://444.hu/2021/12/06/egyelore-az-oltoorvos-es-nem-gulyas-gergely-utasitasa-donti-el-hogy-ki-kaphat-szputnyikra-janssent-harmadik-oltasnak