ÜDÜLÉS

Üdülési szabályzat, 2024-ben érvényes térítési díjak
Gyopárosfürdői beutaltak figyelem!
1. Június 01-én minden beltéri és kültéri medence működni fog! Befejeződik a tető felújítása!
2. Mindenki gondolja át, hogy a fürdőbelépőket mikor akarja igénybe venni kedd-szerda-csütörtök vagy péntek-szombat-vasárnap? A napi felvételre nincs lehetőség.
Kovács József Üdülési felelős

12. INNEN-ONNAN VASÁRNAP

Védelem nélkül a frontvonalban
Még mindig nincsenek védőeszközeik az egészségügyieknek. A sajtó kérdéseiből csak szemezgettek az operatív törzs tájékoztatóján.
Forrás: Népszava

Mi lesz a többi beteggel a koronavírus-járvány alatt?
Aki nem tudná, az egészségügyi szolgáltatók vasárnap délután levelet kaptak az EMMI-től, amelynek első pontja így szólt:
gyakorlatilag leáll a járóbeteg szakellátás, és a fekvőbeteg ellátás jelentős része is. A döntés hátterében nyilván a járvány terjedésének lassítása,
és az egészségügyi személyzet védelme áll. Érthető, a nagy esetszámmal működő járóbeteg ellátás során nagyon sok találkozás van
(érkeztetés, várakozás, betegellátás), tehát jó terep a víruscserére. De mi az ára annak, ha a tervezett ellátásokat gyakorlatilag leállítjuk?
https://g7.hu/kozelet/20200320/mi-lesz-a-tobbi-beteggel-a-koronavirus-jarvany-alatt/

 

A réz nagy segítség lehetne a járvány ellen, mégsem látni elég helyen
Az egyik legnagyobb előnye, ami a jelenlegi helyzetben is kifejezetten hasznos, hogy a baktériumok, az influenzavírus, az olyan szuperbaktérium mint az MRSA, és a koronavírusok sem úgy viselkednek a felületén mint máshol. Arról már mi is többször írtunk a járvány kapcsán, hogy különböző felületeken napokig életben maradhatnak az új koronavírusok. Ezzel szemben rézfelületen vagy olyan ötvözeten mint a sárgaréz, nagyon hamar elpusztulnak.

A vírusok a rézfelülettel érintkezve szétesnek - foglalja össze a vizsgálata lényegét Bill Keevil professzor, a southhamptoni egyetem kutatója.
https://index.hu/techtud/2020/03/21/rez_felulet_antimikrobialis/

 

Koronavírus: ezt kell tudni a taj-szám nélküliek ellátásáról
A Nemzeti Népegészségügyi Központ rendezte a külföldről hazatérő, esetleg taj-szám nélkül maradtak ellátásával kapcsolatos kérdéseket.
https://infostart.hu/belfold/2020/03/20/koronavirus-ezt-kell-tudni-a-taj-szam-nelkuliek-ellatasarol

Benyújtották a rendkívüli jogrendről szóló törvényjavaslatot

Ha ezt elfogadják, azzal az országgyűlés jóváhagyja az eddigi kormányrendeleteket, és felhatalmazza a kormányt a veszélyhelyzet meghosszabbítására, de ezt vissza is vonhatja.
https://hvg.hu/itthon/20200320_Benyujtottak_a_rendkivuli_jogrendrol_szolo_torvenyjavaslatot

 

Kedvezmények az európai dolgozóknak

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) összegyűjtötte a munkavállalók védelme érdekében hozott európai kormányzati intézkedéseket, hogy bárki összevethesse azokat a magyar lépésekkel.

https://nepszava.hu/3071647_kedvezmenyek-az-europai-dolgozoknak

 

Ne veszítsd el a valóságot! – Zacher Gábor: Dr. Google mindent tud rólunk
A technológiai fejlődés, a mesterséges intelligencia, az okosodó eszközök és a virtuális valóság egészen új világot épít fel. Ebben igyekszik eligazítani az olvasót a 168 Óra új rovata, a Jövő idő. Az első részben arról írunk, hogy az online jelenlét sok veszélyforrást tartogat azok számára, akik nem teljesen tudatosan használják a közösségi platformokat.
https://168ora.hu/tudas/ne-veszitsd-el-a-valosagot-zacher-gabor-dr-google-mindent-tud-rolunk-183066

Lényegében ugyanazokkal a tanulságokkal szolgált az elmúlt ezer év járványtörténelme
„A csapás végeredményben megszokott dolog" – írja Albert Camus A pestis című regényében, hozzátéve, hogy a járványok és a háborúk az embereket mindig készületlenül találják. Ha csak az elmúlt ezer év járványtörténelmét nézzük, mindegyik lényegében ugyanazokkal a tanulságokkal szolgált az utókor számára: 1. Terjedésének lassításában/megfékezésében az emberi tényező komoly szerepet játszik. 2. Az áldozatok számának nagyságrendjét komolyan befolyásolják az idejekorán bevezetett óvintézkedések. 3. A betegek izolálása, az egészségesek karanténba helyezése kulcsfontosságú. Mindezek betartása mellett is van a járványok kórtörténetében nagy adag bizonytalansági faktor, melyre minden felelőtlenséget, ellenállást, lázadást vagy bagatellizálást ráhúztak a történelem során.
https://nepszava.hu/3070568_lenyegeben-ugyanazokkal-a-tanulsagokkal-szolgalt-az-elmult-ezer-ev-jarvanytortenelme

A koronavírus legjobb ellenszere az igazság
Bár a magyar állam – helyesen – kihirdette a veszélyhelyzetet, a koronavírus elleni harc valódi csatatere a civil társadalom, állítja a dániai Aarhus Universitet két társadalomtudósa. A koronavírus megállításához azonnali és drasztikus lépésekre van szükség, nem csak az országhatáron és az egészségügyi intézményekben, hanem mindannyiunk életében. Az elkerülhetetlen károk nagysága attól függ milyen gyorsan érti meg a társadalom összes tagja, hogy meg kell változtatunk mindennapi szokásainkat. Hatalmas felelősség hárul tehát mindannyiunkra, de különösen az ország vezetőire: nem csak a kormány tagjaira, hanem a pártok vezetőitől zsákfalvak polgármesteréig, a nagyvállalatok vezérigazgatóitól a kisvállalkozókig mindenkire.
https://index.hu/velemeny/2020/03/14/koronavirus_igazsag/

Akár harminc egészségügyi dolgozót is leköthet egy lélegeztetőgépre kötött beteg ellátása
A koronavírus-járványról szóló hírek, viták között gyakran előkerül a lélegeztetőgépek kérdése, sőt, afféle lélegeztőgép-számháború is ki szokott alakulni, mintha a járvány kezelhetősége elsősorban ezen, mármint a gépek számán múlna.
https://444.hu/2020/03/20/akar-harminc-egeszsegugi-dolgozot-is-lekothet-egy-lelegeztetogepre-kotott-beteg-ellatasa

Parragh László a járványról: Beleálltunk a földbe
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint ez egy teljesen új és kiszámíthatatlan helyzet, nem szabad a 2008-as gazdasági válsággal egy lapon emlegetni.
https://nepszava.hu/3071537_parragh-laszlo-a-jarvanyrol-belealltunk-a-foldbe

 

Miért fogyott el a WC-papír a boltokból?
https://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2020/03/21/miert_fogyott_el_a_wc-papir_a_boltokbol/