01. 03.

Megérkezett a bruttó félmillió a rendőrök számlájára
Az ünnepek alatt is több ügyviteli alkalmazott és bérszámfejtő dolgozott azon, hogy valamennyi jogosult megkapja pénzét.
Forrás: HVG

Tizenkét beteget kellett kórházban kezelni a budaörsi szakrendelőben végzett műtét után
A szövődmények valószínű oka, hogy a műtétek során nem tartották be maradéktalanul a személyi higiénés előírásokat.
https://hvg.hu/itthon/20200102_Szurkehalyogmutet__budaorsi_szakrendelo_szovodmeny

https://444.hu/2020/01/02/muteti-szovodmeny-miatt-kerult-korhazba-12-beteg-a-budaorsi-egeszsegugyi-kozpont-szurkehalyogmutete-utan24-25 ezer ápoló hiányzik az egészségügyből

Az ápolói létszám messze elmarad az OECD-államok átlagától, míg Magyarországon valamivel több, mint hat ápoló jut ezer lakosra, addig Németországban 12, Svájcban 16.
A MESZK felmérése szerint Budapesten és Pest megyében a legalacsonyabb a folyamatos munkarendben dolgozó szakképzett ápolók száma, miközben itt a legmagasabb a szakképzetlen ápolók aránya.
https://24.hu/belfold/2020/01/02/apolo-hianyzik-egeszegugyi-rendszer/

Duplájára emelik az érsebészeti osztályok támogatását
Az eddigi súlyos alulfinanszírozottság beismeréseként januártól duplájára emelik az érsebészetet adó osztályok havi állami támogatását: A megyei és fővárosi kórházak érsebészetei (II. progresszivitási szint) az eddigi 8 millió forint helyett havi 14 millió forintos fix összegű állami támogatást kapnak.
https://index.hu/belfold/2020/01/02/ersebeszet_finanszirozas_fx_dij_neak_emmi_traumatologia/

A karácsonyfa alá rejtette a kormány az egészségügyi reformját?

December 23-án fogadták el és december 25-én jelent meg az a kormányhatározat, ami 2020-ban fontos változásokat készít elő az egészségügyben. Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász szerint a kormány régóta húzódó problémákra szeretne megoldást találni, kérdés, meglesz-e ezekhez a politikai elszántság. A folyamatosan újratermelődő kórházi adósságok leküzdésére reálisabbá tennék az ellátások után fizetett állami támogatást. Beismerik, hogy a kórházi ágyak egy része üresen áll, és átcsoportosításokra lehet szükség, illetve kimondják: nincs elég traumatológus, érsebész vagy laboros, így ezek csak nagyobb városi centrumokban lesznek elérhetők.
https://index.hu/belfold/2020/01/01/korhaz_egeszsegugy_finanszirozas_kormanyhatarozat_atalakitas_sinko_eszter/

 

Minimális órabér 2020 évben

2020-ban a hivatalos minimálbér emelkedésével párhuzamosan emelkedik a hetibér, a napi bér és ezzel együtt a hivatalos minimális órabér is. 

https://profitline.hu/Minimalis-oraber-2020-evben-401931


Megígérték, megcsinálták: teljesen drogmentes lett Magyarország
https://444.hu/2020/01/01/megigertek-megcsinaltak-teljesen-drogmentes-lett-magyarorszag

Tilos a munkahelyi szerelem?!
A munkavállalótól csak olyan információ közlésére kötelezhető, amely lényeges a munkaviszony szempontjából, és nem sérti a munkavállaló személyhez fűződő jogát. Ebből következően a munkáltató nem írhatja elő a létrejött párkapcsolatok bejelentésének kötelezettségét.
https://ado.hu/munkaugyek/tilos-a-munkahelyi-szerelem/

 

Új szabályok az oktatás területén: ez vár a diákokra 2020-ban
Január elsején vagy az új év során több új szabály is életbe lép a közoktatás és a felsőoktatás, illetve az érettségi és az egyetemi felvételi területén. Íme, a teljes lista.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20191230_uj_oktatasi_szabalyok_felsooktatas_felveteli_kozoktatas