6. INNEN – ONNAN VASÁRNAP

Hogyan eszi meg a túlóra a jövőt?
A rabszolgatörvény, és a sztrájk vagy nem sztrájk kérdése kapcsán sokkal messzebb kell előretekintenünk, hogy megértsük, miről szól ez a küzdelem.
Forrás: Népszava


A pokolba vezető út adminisztrációval van kikövezve, avagy egyetemisták kis bürokrácia-túrái

Az oktatással, felsőoktatással kapcsolatban alulbeszélt téma, hogy a hallgatóknak a tanulmányaik, kurzusaik mellett milyen, sokszor értelmetlenül bonyolult adminisztratív akadályokat kell leküzdeniük, nem is feltétlenül az egyetemen belül.
https://merce.hu/2019/02/07/a-pokolba-vezeto-ut-adminisztracioval-van-kikovezve-avagy-egyetemistak-kis-burokracia-turai/

Több magyar rekord is született tavaly a szervátültetéseknél

Összesen 335 veseátültetés volt, 80 májátültetés, 62 szívátültetés - utóbbiból soha nem hajtottak még végre egy év alatt ilyen sokat.

https://infostart.hu/belfold/2019/02/09/tobb-magyar-rekord-is-szuletett-tavaly-a-szervatulteteseknel

 Mire volt elég havi 180 ezer forintnyi ingyenpénz?

https://mfor.hu/cikkek/makro/mire-volt-eleg-havi-180-ezer-forintnyi-ingyenpenz.html

 Ha jön a baba, akkor a cicának mennie kell? Tények és tévhitek
Rengeteg kérdés és tévhit kering a világhálón azzal kapcsolatban, hogy a várandós anyukáknak távol kell-e tartaniuk magukat a macskáktól. Dr. Kovács Ilona, a Duna Medical Center allergológusa segítségével összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, és lerántottuk a leplet néhány tévhitről.
https://piacesprofit.hu/tarsadalom/ha-jon-a-baba-akkor-a-cicanak-mennie-kell-tenyek-es-tevhitek/

Gordon Ramsay a sok tévés bazdmeggel igencsak megelőzte a korát
A brit tévés szakácsok triumvirátusa kétségtelenül a Nigella Lawson-Jamie Oliver-Gordon Ramsay hármasból tevődik össze, hosszú évek óta ők uralják az angol képernyőket, ami igazából teljesen érthető: nagyjából 20 évvel ezelőtt reformálták meg a gasztro-tévézést, külön-külön. Míg Nigella a női szakácsokról rántotta le a sztereotípiákat, addig Oliver fiatalos lendülettel kavarta fel az állóvizet, Ramsay pedig baromi nyers, ám nagyon szórakoztató stílusával kerülte el a főzős műsorok kliséit.
https://24.hu/elet-stilus/2019/02/09/gordon-ramsay-sztarszakacs-skocia-jamie-oliver-nigella-lawson/

Hogyan adóztak a rómaiak? – A hunoktól az arabokig
Nagy Constantinus birodalmi fővárossá tette Konstantinápolyt, hivatalos nevén Új Rómát. Nagy Theodosius az egységes birodalmat megosztva két fiára hagyta, nyugaton Honorius, keleten Arcadius uralkodott. A nyugati birodalomrész lassan erodálódott, majd a VI. század közepére meg is szűnt. Keleten viszont virágzásnak indult Róma öröksége, és még egy évezreden át fennmaradt.
https://ado.hu/ado/hogyan-adoztak-a-romaiak-a-hunoktol-az-arabokig/

Még mindig feltáratlan titkokat őriz a gízai fennsík
Talán meglepően hangzik, de a világ egyik leghíresebb turisztikai látványossága, a gízai fennsík még ma is tartogat meglepetéseket a régészek számára.
http://www.origo.hu/tudomany/20190204-egyiptomi-tortenet-a-farao-atkatol-a-csucstechnikaval-felszerelt-regeszeti-expediciokig.html