12. 23.

Kitolták az illegális kutak bejelentésének határidejét
Pénteken kihirdették a Magyar Közlönyben azt a törvénymódosítást, ami alapján 2020. december 31-ig lehet büntetlenül lehet bejelenteni Magyarországon a 2018. december 21. megelőzően engedély nélkül fúrt kutakat – szúrta ki az Index.
Forrás: zoom.hu


Sonkoly Gábor: Állami egyetem ne politizáljon, a tanóra nem erre való
Készül a Bölcsészettudomány a 21. században című stratégia, ennek része, hogy mit jelent a modern korban a nemzethez való tartozás – mondta lapunknak az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja.
https://magyaridok.hu/belfold/sonkoly-gabor-allami-egyetem-ne-politizaljon-a-tanora-nem-erre-valo-3769949/
https://index.hu/techtud/2018/12/22/oktatokat_kell_kirugni_a_megszoritasok_miatt_az_elte-n/

Sürgősségi ellátás: kötelező lesz a triázs
A betegbesorolás mellett sürgősségi osztályos diszpécsert (SOD) is alkalmazniuk kell az ellátóknak. Jövő év január elsejétől kötelező minden sürgősségi betegellátó helyen triázs rendszert - vagyis a betegek rangsorolását, a  magas rizikójú betegek „kiemelését" a kevésbé sürgős ellátást igénylők közül - alkalmazni, olvasható az emberi erőforrások minisztere 44/2018. (XII. 19.) EMMI rendeletének a sürgősségi ellátást érintő módosításában (35473. oldal).
https://weborvos.hu/egeszsegpolitika/surgossegi-ellatas-kotelezo-lesz-a-triazs-249667

Húsz éve kellett volna, most 10 nap alatt vezetnék be a triázst a sürgősségiken
Húsz éve Gógl Árpád volt az első Orbán-kormány egészségügyi minisztere. Ebben az időben merült föl először, hogy a jobb egészségügyi ellátás érdekében megfelelően szervezett sürgősségi osztályokat kellene létrehozni a kórházakban. Az egykapus rendszer lényege az lett volna, hogy a betegeket egy helyen fogadják, majd az első vizsgálatok után, állapotuk súlyosságának megfelelően rangsorolják őket, és irányítsák tovább őket a kórházon belüli vagy azon kívüli vizsgálatokra.
https://index.hu/belfold/2018/12/22/surgossegi_ellatas_sbo_triazs_emmi_kasler_miklos_rendelet_akut_alapellato_egyseg/

Túl sokat járunk orvoshoz
A betegek többsége nem tudja, hogy a tüneteivel hova forduljon, azt viszont igen, hogy az ügyeletre és a sürgősségire bármikor mehet. Ennek a szemléletnek a megváltoztatására indult tájékoztatási kampány.
https://24.hu/belfold/2018/12/22/tul-sokat-jarunk-orvoshoz/

Egy hollywoodi színésznő berágott a magyar kórházak állapotán, bevásárolt az állam helyett

A SAS: Red Notice című filmet épp Budapesten forgató Ruby Rose - akit főleg Batwomanként ismer a közönség - nemrég kórházba került, és teljesen kiakasztotta a magyar egészségügy állapota: utánaolvasott a témának, és közölte, bármilyen módon, de segíteni szeretne. És nem csak a levegőbe beszélt: most tényleg vett egy nagy rakás orvosi kelléket és egy csomó játékot a Heim Pál Gyermekkórház betegeinek.
https://index.hu/kultur/2018/12/21/ruby_rose_heim_pal_gyermekkorhaz_adomanyozas_adakozas_batwoman/

 Továbbra is várat magára az e-recept bevezetése
Ahogy az várható volt, az emberi erőforrások minisztere az utolsó pillanatban, 12 nappal a határidő letelte előtt kénytelen  volt elhalasztani a papíralapú vények megszüntetését – számolt be róla a G7.
https://zoom.hu/hir/2018/12/20/tovabbra-is-varat-magara-az-e-recept-bevezetese/

Több százmilliárdot költ átláthatatlanul a kormány új fegyverekre

Az elmúlt napokban a magyar kormány, illetve a Honvédelmi Minisztérium csaknem 300 milliárd forint értékű fegyverbeszerzést jelentett be. Közös a három csomagban, hogy a végső döntést néhány ember hozta meg, a beszerzés nem ellenőrizhető és rendre alulmaradtak az amerikai cégek.
https://zoom.hu/hir/2018/12/20/tobb-szazmilliardot-kolt-atlathatatlanul-a-kormany-uj-fegyverekre/


Mit rejteget a Miniszterelnökség Orbán új palotájában?
Pár napja a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely miniszter megerősítette, hogy januárban Orbán Viktor már a Budai Várban lévő új irodájában kezdi el a munkát
https://index.hu/belfold/2018/12/22/orban_koltozes_miniszterelnokseg_karmelita_kolostor_titok/

Hogyan adóztak a rómaiak? – Diocletianus reformjai (7. rész)
Diocletianus egy sokféle válsággal terhelt birodalomnak lett a császára. Trónutódlás, infláció, elavult adórendszer, gyengülő hadsereg, irányíthatatlan birodalom, mind olyan problémák voltak, amelyek sürgős beavatkozásokat igényeltek. A császár módszeresen hozzálátott a reformokhoz, amelyeket húsz év után fejezett be, ezt követően – egyedülálló módon – lemondott a császári trónról
https://ado.hu/ado/hogyan-adoztak-a-romaiak-diocletianus-reformjai-7-resz/

Hogyan adóztak a rómaiak? – A Domitianus és Diocletianus közötti időszak (6. rész)
Domitianus uralkodását követően jöttek a „jó császárok", egy évszázadon át működött a Pax Romana. Traianus, Hadrianus, Marcus Aurelius kiválóan vezették a birodalmat. A hanyatlás a második század végén a Severusok uralkodásával kezdődött meg, hogy aztán a harmadik század második harmadától, a katonacsászárok korában a birodalom mély válságba kerüljön. A válság érintette a hadsereget, a közigazgatást, az uralkodási rendet, és természetesen a pénzügyeket, az adózást is. Ezt örökölte Diocletianus, amikor 284-ben császár lett.
https://ado.hu/ado/hogyan-adoztak-a-romaiak-a-domitianus-es-diocletianus-kozotti-idoszak-6-resz/

A gáz és villamosság elfeledett erzsébetvárosi palotája

A Vörösmarty utca legszürkébb épülete első látásra csak egy fura, kopott törpének tűnik, falai mögött azonban a század számtalan érdekes története rejtőzik.

https://24.hu/kultura/2018/12/19/vorosmarty-utca-ismeretlen-budapest-villamossag-gazizzofeny-szecesszio-epiteszet/

 Beköszöntött a kínai vécéforradalom
Több tízezer illemhelyet építenek vagy újítanak fel a turistáknak. Az új vécék kialakításakor fejlett technológiát alkalmaznak,
http://www.origo.hu/utazas/hirek/20181218-bekoszontott-a-kinai-veceforradalom-galeria.html?utm_source=hirkereso