12. 18.

Bűncselekményt követtek el a képviselőket korlátozó biztonságiak, segítségnyújtás elmulasztásáért is vállalniuk kell a felelősséget

Forrás: 168 óra

A kormányzati szolgálati jogviszony megújuló szabályai
kormányzati szolgálati jogviszony a Kormány és a kormánytisztviselő között jön létre. A Kormány munkáltatóként való deklarálása szimbolikus, a kormánytisztviselői kar egységességének erősítését szolgálja. A kormányzati szolgálati jogviszony fennállását és tartalmát nem érinti a Kormány összetételének megváltozása és a Kormány megbízatásának megszűnése. A kormánytisztviselő felett a munkáltatói jogokat a Kormány nevében főszabályként a kormányzati igazgatási szerv hivatali szervezetének vezetője gyakorolja. A munkáltatói jogkör gyakorlója a munkáltatói jogok gyakorlását írásban átruházhatja a vezetői álláshelyet betöltő kormánytisztviselőre.Az átruházott munkáltatói jogkör azonban...
https://jogaszvilag.hu/szakma/a-kormanyzati-szolgalati-jogviszony-megujulo-szabalyai/

Álláshely alapú létszámgazdálkodás jön januártól a kormányzati igazgatási szerveknél
közigazgatási reformok keretében a kormányzati igazgatásról szóló törvényjavaslat egyik kimondott célja annak elérése, hogy a központi közigazgatásban csak annyian dolgozzanak, mint ahány emberre, álláshelyre valóban szükség van.
https://ado.hu/munkaugyek/allashely-alapu-letszamgazdalkodas-jon-januartol-a-kormanyzati-igazgatasi-szerveknel/

Kinek jó Kósa túlóratörvénye? A dolgozóknak nem, de az államnak és pár óriásnak nagyon
Az Európai Bizottsághoz fordulnak a szakszervezetek, ha hatályba lép a túlóratörvény. Egy ilyen eljárás azonban évekig is eltarthat, addig pedig a munkaadóknak kedvez a most elfogadott szabályozás. Sőt, már most is van olyan cég, amelyik igyekszik kihasználni, hogy három évre elhúzhatja a túlmunka kifizetését.

https://hvg.hu/gazdasag/20181217_tuloratorveny_munkaidokeret_szakszervezetek

Jogszabályfigyelő 2018 – 50. hét
E heti összeállításunkban a Kúria jogegységi tanácsának a végrehajtási eljárás illetéke viseléséről szóló határozatát ismertetjük.
https://jogaszvilag.hu/szakma/jogszabalyfigyelo-2018-50-het/

Ingyen igazolhat fiatal focitehetségeket a Felcsút a közpénzzel támogatott erdélyi kluboktól

Az FK Csíkszereda 2013 óta 3,7 milliárd forintot kapott a magyar államtól a Magyar Labdarúgó Szövetségen és a Bethlen Gábor Alapon keresztül a Székelyföld Labdarugó Akadémia létrehozására. Ezt megelőzően azonban 2013-ban szerződést kötöttek a felcsúti Puskás Ferenc Labdarugó Akadémiával, melynek értelmében a székelyföldi akadémia „alközpontnak", a PFLA pedig „szakmai irányítónak" minősül, és az utóbbi nevelési költségtérítés nélkül igazolhat fiatal focitehetségeket a programban résztvevő erdélyi sportegyesületektől.
https://atlatszo.hu/2018/12/17/ingyen-igazolhat-fiatal-focitehetsegeket-a-felcsut-a-kozpenzzel-tamogatott-erdelyi-kluboktol/

Nagyot nő jövőre is a minimálbér
Várhatóan átlépi a 200 ezer forintot jövőre a garantált bérminimum összege, míg a minimálbér 150 ezer forintra nőhet, erről a hétenállapodhat meg a munkaadói és a munkavállalói oldal, egyezség hiányában pedig a kormány határozhat – értesült több forrásból aMagyar Idők. Ezzel a minimálbér a szocialista kormányok által meghatározott 2009-es összeg több mint kétszerese lesz, míg a jobban emelkedő bérminimum a 200 ezer forintnál magasabb kereseteket is felhajtja.
https://magyaridok.hu/gazdasag/nagyot-no-jovore-is-a-minimalber-3774038/

Hatalmasra nyílik a szakadék a nyugdíjak és a bérek között
Az elmúlt években a nyugdíjkiadások területén olyan megszorítást szenvedtek el az idős korúak, amire korábban nem volt példa. Jövőre tovább nyílik a szakadék, az átlagnyugdíj már az átlagbér 60 százalékát sem éri el, ráadásul ez a trend folytatódik a következő években is.
https://zoom.hu/hir/2018/12/17/hatalmasra-nyilik-a-szakadek-a-nyugdijak-es-a-berek-kozott/


Másfélszer annyian vesznek fel személyi kölcsönt, de ezt az 5 aranyszabályt nem sokan tartják be
A személyi kölcsönök iránt kiemelkedő a kereslet, az új folyósítások összege 50 százalékkal nőtt az idén, ez a lakáshitelek több mint 30 százalékos növekedését is meghaladja.
https://hvg.hu/gazdasag/20181215_Ketszer_annyian_vesznek_fel_szemelyi_kolcsont_de_ezt_az_5_aranyszabalyt_nem_sokan_tartjak_be

A legimádnivalóbb társasok karácsonyra
Az egyik legjobb karácsonyi ajándék a társasjáték, ami egyszerre ad szórakozást és közösségi élményt is, ráadásul ha jó embernek adjuk, akkor olyan, mintha magunknak vennénk, mert nyilván mi is játszhatunk vele; a hülyének is megéri. Az elmúlt egy-két évben magyarul is megjelent társasok közül kiválasztottunk ötöt, egyetlen szempont alapján: hogy jó szívvel ajánljuk-e.
https://index.hu/kultur/2018/12/16/tarsasjatek_karacsonyi_ajandek_legjobb_tarsasjatekok_ajanlo/