12. 16.

Minden lépésünket titkos térképre rajzolja a telefonunk, és ezen cégek egész sora gazdagszik meg
Az elmúlt néhány év során új iparág született, ami azokat a helyváltoztatási adatokat teszi pénzzé, melyeket a zsebünkben lapuló telefonunkra letöltött alkalmazások gyűjtenek be. A napi mozgásunk lekövetéséből összeálló információcsomagokat ezek a cégek aztán a hirdetőknek és hedge fundoknak adják el, hogy azok további hasznot húzzanak belőlük. A továbbított adatok az illetékes vállalatok közlése szerint névtelenek - de közben nagyon is személyesek, érzékenyek, és ismeretükkel bárki könnyedén be is azonosítható.
Forrás: Privátbankár


„Köszi Facebook, hogy te vagy az új Stasi!"
A valódi életben egy beszélgetés során nem olyan meglepő, ha ismerkedő felek esetében felmerül, hogy ki honnan származik - már meg is van a téma, hogy kik lehetnek a közös ismerősök. Feltételezhetnénk, hogy a Facebook Kit ismerhetek? funkciója hasonló elven működik, de a valóság ennél sokkal érdekesebb, és jóval bonyolultabb. A háttérben történő adatbányászat egy komolyabb sci-fibe is bőven beleillene, mégis a mindennapjainkban történik, és sokszor hátborzongató történetek fűződnek hozzá. Arra ne is számítsunk, hogy vége lesz, mert több mint fontos az oldal számára.
https://24.hu/tech/2018/12/15/koszi-facebook-hogy-te-vagy-az-uj-stasi-kozossegi-media-kit-ismerhetek-kozos-ismerosok/

Magyar fegyverek: a hatvanas évekből megérkeztünk a 21. századba
A cseh licenc alapján gyártott fegyverek a világ élvonalába tartoznak, ezekkel az eszközökkel a magyar fegyveres testületek a 60-as évekből megérkeznek a 21. századba - hangsúlyozta a Kaliber magazin főszerkesztője. Vass Gábor kiemelte, akár több százezer fegyverre is szüksége lehet a magyar államnak.
https://infostart.hu/belfold/2018/12/14/magyar-fegyverek-a-hatvanas-evekbol-megerkeztunk-a-21-szazadba

Gumilövedék vagy precíziós takony?
Demokratikus tömegrendezvény-menedzsment a XXI. században

A tüntetések és a tömegek rendészeti menedzsmentje jól felismerhető mintát követ a demokráciák többségében.
https://index.hu/techtud/2018/12/15/gumilovedek_vagy_precizios_takony_demokratikus_tomegrendezveny-menedzsment_a_xxi._szazadban/

Az államosítás diszkrét bája: másfélszeresére hízik az áramszámla
Igaz, a drágulás a lakosságot közvetlenül sújtja, mivel a vállalkozások rezsije nő, ami persze előbb utóbb megjelenik a termékek árában.
https://nepszava.hu/3018701_az-allamositas-diszkret-baja-masfelszeresere-hizik-az-aramszamla

Egészségtelen lehet a túl sok alvás
A pekingi Fuvaj Kórház és a kanadai McMaster Egyetem tudósai által végzett kutatásban 116 ezer 632, a világ 21 országából származó 35 és 70 év közötti személy vett részt. 2003-tól nyolc éven át követték őket figyelemmel, ezalatt 4381 halálesetet és 4365 esetben szív- és érrendszeri betegséget regisztráltak – írja az MTI.

https://index.hu/techtud/egeszseg/2018/12/13/egeszsegtelen_a_tul_sok_alvas/

Megírták a legütősebb szöveget a Fidesz-rezsimről: Kiss Judit Ágnes költőnőnk jegyzetét mutatjuk be
Kiss Judit Ágnes magyar költő, író, pedagógus a blogján tette közzé "Ez nem diktatúra" címmel azt a jegyzetet, amely az Orbán-rezsim egyik legkiválóbb jellemzése. A szerző engedélyével az Ellenszélen változtatás nélkül publikáljuk:

http://ellenszel.hu/2018/12/13/megirtak/

Elsöprő volt a hunok győzelme
Remek csellel nyitották a hunok a Pannóniáért indult harcot, de az első összecsapásból megfutamodtak. A következő alkalommal viszont kiütéses győzelmet arattak.
https://24.hu/tudomany/2018/12/15/hun-magyar-csata-attila/

Hogyan adóztak a rómaiak? – A Domitianus és Diocletianus közötti időszak (6. rész)
Domitianus uralkodását követően jöttek a „jó császárok", egy évszázadon át működött a Pax Romana. Traianus, Hadrianus, Marcus Aurelius kiválóan vezették a birodalmat. A hanyatlás a második század végén a Severusok uralkodásával kezdődött meg, hogy aztán a harmadik század második harmadától, a katonacsászárok korában a birodalom mély válságba kerüljön. A válság érintette a hadsereget, a közigazgatást, az uralkodási rendet, és természetesen a pénzügyeket, az adózást is. Ezt örökölte Diocletianus, amikor 284-ben császár lett.
https://ado.hu/ado/hogyan-adoztak-a-romaiak-a-domitianus-es-diocletianus-kozotti-idoszak-6-resz/