12. 12.

Hallgatói Szakszervezet: kilépés az elefántcsonttoronyból
Mi, a Hallgatói Szakszervezet, egyetemi diákok vagyunk, mozgalmunk elsődleges célja a hallgatók érdekképviselete. Számunkra ez elválaszthatatlan a társadalmi rétegeken átívelő szolidaritás ügyétől. Az elnyomást a kormánypropagandában megfenyegetett egyetemi tanár és a rabszolgatörvény által sújtott gyári munkás is tapasztalja, mi abban hiszünk, hogy csak egységben küzdhetünk meg vele.
Forrás: Új Egyenlőség

Orbán szerint nincs igazuk a "rabszolgatörvény" ellen tüntetőknek

A munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásáról szóló törvény a munkások érdekét szolgálja – mondta a miniszterelnök a Parlamentben az atv.hu-nak nyilatkozva,

https://zoom.hu/hir/2018/12/11/orban-szerint-nincs-igazuk-a-rabszolgatorveny-ellen-tuntetoknek/

https://168ora.hu/itthon/orban-viktor-a-munkasok-erdeke-hogy-tobbet-dolgozhassanak-ha-nem-tetszik-nekik-majd-munkat-valtanak-160470

Az alapbéresítés: kockázatok és mellékhatások A munkavállaló számos jogcímen kaphat munkabért a munkáltatótól, az alapbér csupán az egyik ezek közül. Az alapbér sajátossága, hogy azt kötelező magában a munkaszerződésben rögzíteni, míg a többi juttatás járhat a munkáltató egyoldalú kötelezettségvállalása alapján is.
https://ado.hu/munkaugyek/az-alapberesites-kockazatok-es-mellekhatasok/

Féktelen ellensúlybontás - a földet, a bíróságokat és a Balatont is viszi a Fidesz a rabszolgatörvény takarásában

Noha a rabszolgatörvényt övezte a legnagyobb figyelem, a fideszes többség több létfontosságú változást átnyomhat a T.Házon: segítségükkel a hatalom közvetlenül avatkozhat bele olyan folyamatokba, amelyekbe jogállami keretek között nem nyúlhatna bele.

https://nepszava.hu/3018230_fektelen-ellensulybontas-a-foldet-a-birosagokat-es-a-balatont-is-viszi-a-fidesz-a-rabszolgatorveny-takarasaban

Mire készülnek Orbánék? Mindjárt jöhet a fél éves honvédelmi vészhelyzet
Január elsején az Orbán-kormány akár be is vezetheti fél évre a honvédelmi veszélyhelyzetet. Erre ugyanis az ukrajnai katonai feszültségek máris lehetőséget adnak majd, ha a parlament szerdán elfogadja a honvédelmi salátatörvényt. A kérdés az, mire szolgál a rendkívüli helyzetekre való felkészüléshez létrehozott új, különleges jogrend, és miért is van erre szüksége a kabinetnek.
https://168ora.hu/itthon/mire-keszulnek-orbanek-mindjart-johet-a-fel-eves-honvedelmi-veszhelyzet-160361

Megszereztük, feldolgoztuk és nyilvánosságra hozzuk a határon túli fociakadémiák támogatásáról szóló szerződéseket

A nemzeti futballmánia nem állt meg a határoknál, néhány éve a szomszédos országok magyarlakta területein is építkezések kezdődtek. Azóta különböző állami szervezeteken keresztül sok milliárd forintnyi közpénzt költöttünk határon túli futballakadémiákra. Arról eddig keveset lehetett tudni, hogy a külhoni magyar sportklubok pontosan mire kapták ezt a pénzt, mi viszont megszereztük és most nyilvánosságra is hozzuk az erre vonatkozó szerződéseket.

https://atlatszo.hu/2018/12/11/megszereztuk-feldolgoztuk-es-nyilvanossagra-hozzuk-a-hataron-tuli-fociakademiak-tamogatasarol-szolo-szerzodeseket/

https://zoom.hu/hir/2018/12/11/nem-allt-meg-a-focimania-magyarorszagon-omlenek-a-milliardok-a-hataron-tulra/

https://hvg.hu/gazdasag/20181212_Osszesitettek_ennyit_koltott_a_kormany_a_hataron_tul_focira

A kórházak úsznak az adósságban, a fenntartó díszvacsorát ad

Reprezentatív rendezvénnyel ünnepli meg az év sikereit az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, miközben 100 millióra büntették, a rábízott intézményekben pedig WC-papír sincs.

https://nepszava.hu/3018207_a-korhazak-usznak-az-adossagban-a-fenntarto-diszvacsorat-ad

Népszava: Bércsökkentéssel sújthatja a kormány az eladósodott kórházak vezetőit
A beígért összegnek csak egy részét szánja a kormány a kórházi tartozások rendezésére, a többit szétosztják a jobban teljesítő intézmények között.
https://hvg.hu/itthon/20181211_Nepszava_bercsokkentes_korhazi_adossag

Kórház-konszolidáció a beígért pénz feléből, és még a vezetők bére is bánhatja
https://nepszava.hu/3018095_korhaz-konszolidacio-a-beigert-penz-felebol-es-meg-a-vezetok-bere-is-banhatja

Egyházi lapnak álcázza magát a kormánybarátoldal
Semmi közünk nincs hozzá, semmilyen megkeresést nem kaptunk a honlap szerkesztői részéről – szögezte le Szőcs Csaba katolikus plébános.
https://nepszava.hu/3018099_egyhazi-lapnak-alcazza-magat-a-kormanybarat-oldal

Mindenki elfelejtette, hogy a hitelfelvétel veszélyes is lehet?
Tíz évvel a hazai lakosság jelentős részét durván megégető hitelválság kirobbanása után újra csúcsra emelkedett a magánszemélyek hitelfelvétele, és a növekedés 2019-ben is szinte biztosan folytatódik. Mi történt? Mindenki elfelejtette, hogy a hitelfelvétel veszélyes is lehet, vagy minőségében egy teljes más mozi forog most?
https://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2018/12/11/hitelfelvetel_adossag_hitelallomany/

Megvan a demencia ellenszere? A tudósok szerint már napi egy pohár narancslé csodákat tehet az aggyal
Amerikai kutatók szerint már napi egy kis pohár narancslé jelentősen csökkentheti a demencia kialakulásának kockázatát.
https://hvg.hu/tudomany/20181210_demencia_demens_idoskori_demencia_narancsle_gyumolcsle#rss